My Journey for Education | Merlijn Goldsack

Een indringende documentaire van Merlijn. De bekendste thuiszitter van Nederland. Merlijn is de zoon van Saskia, trainer bij de Autismeacademie. Wat wij in onze trainingen overbrengen heeft een basis in onze eigen ervaringen. Beiden hebben we een zoon met autisme met in de schoolse jaren veel uitdagingen, niet vanwege hun intelligentie maar vanwege hun prikkelgevoeligheid. Uitdagingen die wij als moeders ook zijn aangegaan.

Het zal geen toeval zijn dat wij ook beiden onze zonen met autisme al op jeugdige leeftijd uit het onderwijssysteem hebben gehaald. Omdat ze, ondanks de inspanningen van betrokken en warme leerkrachten, daar niet op hun plek waren. De prikkels en onduidelijkheden waren zo groot dat onze zonen daar niet konden functioneren en zich steeds slechter gingen voelen over zichzelf. Ze faalden op school en in hun leven, zo jong als ze waren.

Waar wij voor gekozen hebben is onze zonen in vrijheid hun eigen pad te laten lopen en hun hart te laten volgen. Ondersteund en in het begin geleid door ons moederhart, maar vooral ook door onze professionaliteit op verschillende terreinen. Dat heeft geresulteerd in twee mannen met zelfvertrouwen die hun plek hebben gevonden, erbij horen en zich gelukkig voelen omdat ze dat doen waar hun “lampje” van aangaat. De een als filmer en editor en de ander als professioneel golfer. We hebben flink geïnvesteerd in de opleidingen van onze kinderen en die van onszelf, met als doel het maximale uit het leven te halen.

Dit ging echt niet vanzelf. Hier hebben we voor moeten knokken. Kennis over wetgeving, wie moet je kennen en waar haal je je informatie vandaan? Hoe financier je particuliere opleidingen? Ook kennis over onze eigen (onbewuste) patronen, hoe zorg ik goed voor mezelf, welke vaardigheden heb ik nodig om het voor elkaar te krijgen, hoe ga je om met je eigen frustratie en verdriet en hoe hou je je eigen leven en relatie ook nog een beetje leuk? Hoe ga je om met de vooroordelen die je omgeving heeft over jou als lastige moeder of vader omdat jij jouw kind niet kunt loslaten. De oordelen over je “verwende” kind. “Geef hem maar een weekje aan mij” is vast herkenbaar voor ouders van een zorgintensief kind. En dan je eigen oordeel over jezelf. “Ik kan het niet.” “Ik ben een waardeloze moeder of vader.” Pijn deed het ons. Keer op keer.

Op 2 december kwam de film van Merlijn uit. Wat een superster! Een must see voor ouders, professionals en jongeren met autisme. Want hoe belangrijk is het om uit te gaan van zingeving en Passie. Om uit te gaan van “wat kan er wel” en “hoe kan dit wel”. Want er is zo ontzettend veel mogelijk!

En hoe toevallig. Gisteren kwam de website van mijn zoon online. www.kwintkuipers.nl
Want ook hij staat met succes en passie op de plek die bij hem past. Op de golfbaan als playing and teaching professional.

En wij: Wij zijn zo trots op deze twee jonge mannen die hun weg hebben gevonden.

Saskia en Marjon

3 december 2020 door Marjon Kuipers (BRON: autismeacademie)