24 september: Thema-avond Autisme en justitie

Op donderdag 24 september organiseert AIC Woerden een avond over het thema Autisme en justitie. We vertonen de film AutiDelict en horen van Carlijn Urlus over haar ervaringen als psycholoog in de jeugdgevangenis.

Carlijn Urlus is secretaris van de NVA regio Utrecht en werkt als psycholoog in een justitiële inrichting in provincie Utrecht. Zij weet veel van de achtergronden van de jongeren die hier terecht komen, hoe dat werkt.

Om het thema in te leiden vertonen we de film AutiDelict, een door de NVA gemaakte film van 31 minuten waarin we de hoofdpersonen Sam en Viggo volgen. Zij laten op indringende wijze zien hoe autisme een rol kan spelen bij delicten en in de omgang met politie en justitie. Professionals zoals hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter en de bij Sam en Viggo betrokken politie-rechercheurs geven nuttige tips over hoe te handelen wanneer u te maken krijgt met een verdachte met autisme.

De avond is interessant voor jongeren en hun ouders maar ook voor Raad voor de Kinderbescherming, politie, reclassering, advocaten, rechters en medewerkers in justitiële instellingen of in de forensische (jeugd)zorg. Bekijk hieronder de trailer.