Speciale ‘T-rex inTown’ avond voor NVA-leden

De Autismeweek van 1 t/m 8 april wordt zaterdag 8 april afgesloten met een bijzonder evenement: een Auti-Doe-Avond in Museum Naturalis. Op deze avond is de tentoonstelling “T. rex in Town” exclusief geopend voor leden van de NVA. Reis met ons mee ruim 66 miljoen jaar terug in de tijd en ga op avontuur!

Kaartverkoop
Er is plaats voor maximaal 120 personen per groep. Het museum sluit om 21.00 uur.
Een toegangskaart voor een kind (tot 17 jaar) kost € 10, Een toegangskaart voor een volwassene kost € 13,50. De kaarten zijn te bestellen via de volgende links:
https://www.ticketkantoor.nl/shop/autidoeavond1  (groep van 18.30 uur)
https://www.ticketkantoor.nl/shop/autidoeavond2  (groep van 19.30 uur)

De tentoonstelling
Wat kunt u verwachten van deze fantastische tentoonstelling, T.Rex in Town? Hieronder vindt u een uitgebreide omschrijving van het programma, de tentoonstelling en de routing in het museum.

Aankomst
U komt binnen bij de garderobe. Na het ophangen van de jassen komt u via de garderobe terecht in de museumwinkel. Hier worden de entreebewijzen gecontroleerd en krijgt u muntjes waarmee u in het Rextaurant wat te drinken kunt halen (de muntjes zijn gratis). Ook staan hier gastvrouwen klaar om u te verwijzen naar het Rextaurant.

Het Rextaurant
In het Rextaurant op de binnenplaats wordt u ontvangen door medewerkers van de NVA. U kunt hier met uw muntjes wat te drinken halen. Het is ook mogelijk om hier wat lekkers te kopen. Na het welkomstwoord van Swanet Woldhuis, algemeen directeur van de NVA, gaat u de tentoonstelling bezoeken.

De Tentoonstelling
De tentoonstelling bestaat uit een aantal ruimtes. Via een gordijn in de museumwinkel komt u in de eerste tentoonstellingsruimte, de Dinosafarizaal. Vlak voor de zaal hoor je al enigszins de geluiden van zacht grommende dino’s.

De Dinosafarizaal
In deze zaal is het schemerig en bevinden zich geluidmakende en bewegende robotdino’s. Deze staan op een soort kunsteilanden en komen niet heel dichtbij. Er is een nest met net uitkomende eieren te zien, er is een T.rex die een hapje neemt van zijn favoriete maal, de Triceratops. De grootte van de dieren loopt op. Bij elk “eiland” is een filmpje te zien van paleontoloog Anne Schulp, die uitleg geeft over de dino’s die je hier ziet.

De Trixzaal
Vanuit de Dinosafarizaal sta je oog in oog met Trix, het skelet van een Tyrannosaurus Rex die 66 miljoen jaar geleden leefde. Rondom Trix staan informatieborden. De zaal is verlicht en er zijn geen geluidseffecten.

De DinoDoeDingenzaal
Achter de Trixzaal loop je via een gangetje de DinoDoeDingenzaal binnen. Hier zijn diverse spelletjes te doen. Je kunt o.a. met digitale spuitbussen een dino een huid naar keuze geven, of met 2 personen een spel doen over hoe je als T.rex met bewegingen een andere T.rex kunt versieren. Er is een replica van een tand te zien én te voelen. Of ga je liever op een fiets zitten en kijken of je T.rex kunt bijhouden of zelfs sneller bent? Ook dat kan! In deze zaal is op de achtergrond ook het geluid te horen van een quizmaster die een soort Ren Je Rot-spel presenteert achterin deze zaal, uiteraard met vragen over T.rex. En ook hieraan kan je meedoen.

Filmruimte
Achter het Ren Je Rot-spel ligt de filmruimte. Hier kan een film worden bekeken over de opgraving van het T.rex skelet in Montana. Deze film is Nederlands gesproken en Engelstalig ondertiteld.

Het Dinolab
Vanuit de filmruimte kom je terecht in het Dinolab. Hier wordt door wetenschappers gewerkt aan de botten van Triceratopsen, die bij de eerste opgraving in Wyoming zijn gevonden. Je mag deze wetenschappers natuurlijk al je vragen over dino’s stellen! Er is hier ook een speeltafel met dino’s, je kunt hier als het ware je eigen dinowereld maken.

Graaf in de Dinotijd
Aan de zijkant van het Dinolab bevindt zich de ingang naar de alutent, de zogenaamde “Graaf in de Dinotijd” ruimte. In deze tent mag je zelf in een van de zandbakken een voorwerp opgraven. Iedereen mag 1 voorwerp opgraven. Vervolgens kun je het voorwerp onderzoeken, o.a. met behulp van voorwerpen die op tafel liggen. Daarna mag je je eigen voorwerp weer begraven in een van de zandbakken. Er zijn 2 educatief begeleiders aanwezig om e.e.a. in goede banen te leiden.

Dit was de laatste ruimte van de tentoonstelling. Via een gang (langs het Dinocafé) kom je weer bij de uitgang terecht. Hier haal je de jassen op en krijgen alle kinderen nog een verrassing mee….

En dan nog even dit:
Een zogenaamde stilteruimte is niet aanwezig. Naast het Dinocafé is wel een afgesloten zijruimte waar u gebruik van kunt maken. Deze ruimte ligt echter wel aan het einde van de tentoonstellingsroute.

Nog meer weten over T.rex in Town? Neem dan een kijkje op de website van Naturalis.