Autisme & Gamen: leeftijd van belang

“Praat met je kind, ontdek wat hij nu zo leuk vindt aan die spellen,” Martine Delfos is gespecialiseerd in autisme, deed onderzoek naar de virtuele wereld van de jeugd en sprak tijdens de thema-avond van het AIC Woerden.

Hoewel er risico is van verslaving, is gamen een manier om te ontdekken en vrij te zijn. “Jongeren met autisme hebben het moeilijk in de echte wereld, ze worden er vaak gepest.
In de virtuele wereld is dat niet zo. Je kunt gewoon jezelf of iemand anders zijn, je hebt contact met anderen of niet. Je hebt een keuze. Je werkt samen om een doel te bereiken. Als je net iemand van de dood moet redden kun je niet stoppen om te eten.” Haar verhaal was doorspekt met humor en praktijkvoorbeelden, maar ook serieus. “Je moet je kinderen wel beschermen en dat kan alleen als je weet hoe het werkt. Dan kun je begrenzen en opvoeden.” Dat betekent dus dat je de game ook moet spelen of je dat door je kind moet laten uitleggen ook al heb je daar eigenlijk helemaal geen zin of interesse in.

Leeftijdenpalet
Mensen met autisme hebben een vertraging op specifieke gebieden en een versnelde ontwikkeling op andere gebieden. Het gevolg is een reeks uiteenlopende ‘mentale leeftijden’ binnen één persoon, oftewel de MAS1P, Mental Age Spectrum within 1 Person. “Als je zoon van 17 zomaar iets van een ander pakt zonder te vragen, is hij op dat stukje misschien 3 jaar. Als je kind van 13 opeens niet meer alleen durft zijn, heeft hij verlatingsangst, en dat past bij 9 maanden. Dan moet je als ouder weer uitleggen hoe het zit. Dat je eerst moet vragen voor je iets zomaar pakt, en dat je echt wel weer thuis komt. Martine Delfos schreef onlangs het boek ‘Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief’ dat ze verkocht en signeerde tijdens de thema-avond.

Die mentale leeftijd is juist ook van belang bij gamen. Als je de mentale leeftijd weet op verschillende gebieden, kun je meedenken over de keuze van geschikte games. Maar blijf vooral praten, luister naar je kind. Dat was de steeds terugkerende boodschap.

De bezoekers aan de thema-avond waren enthousiast, niet alleen vanwege de informatie over het onderwerp gamen, maar ook over wat Martine Delfos vertelde en meegaf over de opvoeding van jongeren met autisme in het algemeen. Volgend jaar wil ze weer komen.

Over haar onderzoek schreef Martine Delfos het boek ‘Virtuele ontwikkeling van de jeugd‘. Meer informatie is te vinden op haar website.