Bijeenkomst voor ouders over toegang tot zorg

Op woensdag 31 mei is er voor ouders een themabijeenkomst over jeugdhulp en ondersteuning voor jongvolwassenen. Het thema van deze bijeenkomst is: Inzicht in toegang tot zorg en ondersteuning voor kind en gezin. Deskundige sprekers geven een presentatie om ouders wegwijs te maken in alle mogelijkheden die er zijn.

Het zorglandschap is vanaf 1 januari 2015 veranderd en elke gemeente heeft de hulp voor kinderen en gezinnen op eigen wijze georganiseerd. Het is voor ouders lang niet altijd duidelijk welke hulp bij welk loket of team te krijgen is. Informatie voor ouders en aanvraagprocedures zijn onvoldoende uitgewerkt en dat is de aanleiding om deze bijeenkomst te organiseren. UW Ouderplatform vindt het belangrijk dat ouders beschikken over goede informatie zodat ze hun eigen regie goed vorm kunnen geven.

Hoe kun je binnen 8 weken een beschikking krijgen voor specialistische hulp? Wie mag adviseren en de zorgvraag beoordelen? Wat kun je doen als je het niet eens bent met de gemeente? Jacqueline Gomes en Nely Sieffers, deskundige op het gebied van zorg en onderwijs, geven deze avond een presentatie en antwoorden op vragen. Daarmee krijgen ouders inzicht in het zorglandschap, weten waar welke hulp geregeld moet worden en hoe ouders dit efficiƫnt kunnen regelen. In het tweede deel van het programma gaan ouders met elkaar in gesprek aan verschillende thematafels. De thematafels gaan over zorg tot 18 jaar, aanvraagprocedures en alle veranderingen voor jongeren tussen 16 en 27 jaar.

Deze avond is voor ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag uit de regio Utrecht-West en wordt gehouden in de bibliotheek in Mijdrecht. De bijeenkomst is op 31 mei van 20 tot 22 uur en vanaf 19.30 is de zaal open. Voor meer informatie en aanmelden kunnen ouders de website bezoeken: www.uwouderplatform.nl

UW Ouderplatform is een platform voor ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag. Regelmatig worden er regiobijeenkomsten georganiseerd om ouders wegwijs te maken in de regels en mogelijkheden voor zorg en ondersteuning. Er is veel mogelijk maar daarvoor is wel de juiste informatie nodig. Ouders kunnen ook advies krijgen bij UW Infopunt en aansluiten bij UW Oudernetwerk zodat ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. In de regio Utrecht-West is het kernteam van UW Ouderplatform betrokken bij beleidsontwikkeling van gemeenten en onderwijs. Het is belangrijk dat knelpunten hier besproken worden zodat het beleid past bij de gezinnen.