Geslaagde avond met Martine Delfos

De thema-avond over relaties, intimiteit en seksualiteit was een indringende maar prettige avond zo blijkt uit de enquête. Martine Delfos ging op geheel eigen en onbevangen wijze om met het thema, raakte gevoelige snaren en gaf de nodige tips.

Uit de ingevulde enquêtes die we na afloop na afloop van een derde van de aanwezigen ontvingen blijkt dat  90% de avond als prettig heeft ervaren. Een enkeling vond het anders dan verwacht. Martine ging vooral in op jongeren, maar de problematiek was wel zeer herkenbaar, getuige de vragen en reacties uit de zaal. Het riep vervolgens ook weer vragen op. ‘Het waren vooral bouwstenen, geen concrete tips,’ zo was een van de opmerkingen.

martine_delfos

Omgekeerde ontwikkeling
Wat aan de basis ligt van autisme is volgens onderzoek van Martine Delfos het simpele gegeven dat de sociaal/emotionele ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen met autisme in een omgekeerde volgorde verloopt. Kinderen zonder autisme zijn eerst sociaal gericht en ontwikkelen al die vaardigheden op de juiste manier en leeftijd. Kinderen met autisme beginnen cognitief en lopen daardoor gelijk al achter. “De kans dat ze bepaalde dingen overslaan is groot,”zo verwoordde Martine dit. “Dat ze, ook op latere leeftijd, moeite hebben met knuffelen of aanraken of strelen is dan niet zo verwonderlijk, maar dat moet je maar net snappen.”

Voorlichting
Martine had het ook  over jongeren (met en zonder autisme) en seksualiteit. Ze benadrukte dat, hoe moeilijk dat ook is, hier een belangrijke taak ligt voor de ouders zelf, in deze tijd van porno op internet. Ze gaf de tip leeftijdsdequate voorlichtingsboekjes neer te leggen die jongeren dan zelf kunnen pakken als ze er aan toe zijn.