Help! Ik Ontplof

‘Soms vertel ik een heleboel onnodige informatie. Die feitjes of gedachten komen zomaar in mij op. Als ik die dingen in mijn schrift schrijf, hoef ik ze niet meer te zeggen of te onthouden.’ De 15-jarig Simon van Rossum schreef het boekje ‘Help! Ik ontplof!’ over zijn autisme. Vrijdag 26 april presenteert hij dit op het Futura College waar hij in het derde jaar zit.

Simon had al een schrift vol aantekeningen, het begin van een boekje. Dus toen KUVO op school startte met het passieproject Kunst & Cultuur meldde hij zich aan. Tifène Huchet van KUVO begeleidde hem. “Ik voerde vele gesprekken met hem en noteerde alles wat hij vertelde.” En dat was veel want Simon praat zoals hij het in zijn hoofd voelt: druk. Tifène besloot de bekende Woerdense kinderboekenschrijfster Tosca Menten erbij te halen. “Om er wat structuur in aan te brengen.” En dat lukte. “Ik was echt geraakt door Simon,” vertelt Tosca. “Zo druk als hij het heeft, zo vol als zijn hoofd zit.” Samen gingen ze aan de slag en zo werd het boekje Help! Ik Ontplof! een feit en Simon heeft alle illustraties zelf gemaakt.

Er is een kleine oplage gedrukte maar als er belangstelling is laat KUVO er meer drukken. Zou je ook zo’n boekje willen kopen voor circa 15 euro? Stuur dan een mail naar tifene@kuvowoerden.nl.