Schaakles en coaching

Mijn naam is Anne-Marie Benschop, ik ben coach en ik geef schaakles en ik woon in Woerden. Wat mij bezielt is mensen begeleiden om zichzelf te zijn en hun talent tot bloei te laten komen.

Ik wil graag kinderen en volwassenen met autisme die dat leuk vinden leren schaken en al doende spelenderwijs bezig zijn met talentontwikkeling en zelfinzicht.

Waarom schaken?
Schaken kan voor mensen met autisme een fijne hobby zijn, omdat het spel overzichtelijk is –en bepaald niet foto Anne-Marie sept 2015saai!-, je in je eentje je spel bepaalt en het meestal in een prikkelarme omgeving gespeeld wordt. Met het spel als basis communicatiemiddel kun je je sociale en emotionele vaardigheden oefenen en daar vertrouwen in opbouwen.

Een collega schaaktrainer, Karel van Delft, heeft al veel positieve verhalen verzameld over schaken en autisme op zijn website Schaken en Autisme. Kijk bijvoorbeeld het filmpje met Caspar Hermeling, die schaakles geeft en Asperger heeft.

Mijn eigen schaakgeschiedenis bestaat uit twee delen: In deel 1, vanaf dat ik 7 jaar was, schaakte ik zelf en werd onder andere kampioene van Nederland bij de meisjes en bij de dames. Toen ik ongeveer 30 jaar was stopte ik met spelen. Deel 2 begon een aantal jaar geleden (ik ben nu 46), toen ik opgeleid was als coach en ik me besefte dat bij schaken niet alleen schaakvaardigheid een rol speelt, maar ook wie je bent als unieke persoon met al je angsten, verlangens en talenten. Ik begon toen met mentale coaching van schakers. Al meteen bleek dat ik het ontzettend leuk vindt om te doen en ook dat de mensen met wie ik werk, van jong tot oud en van amateur tot schaakgrootmeester, er echt wat aan hebben.

Schaaklessen
Een concreet idee waar ik graag in deze nieuwsbrief een balletje over opwerp is om na de meivakantie te starten met 6 wekelijkse lessen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Heb je (als ouder) belangstelling, dan hoor ik het graag!
Je kunt een mail sturen naar info@your-self.nl of bellen naar 06-10738821.

In overleg zijn er allerlei mogelijkheden voor jongeren, voor volwassenen, zowel in groepen als individuele training, afhankelijk van de belangstelling. Dus ook als je daar een wens in hebt, laat het me weten!

Graag tot ziens!
Anne-Marie Benschop

Zie ook mijn website Sterker Schaken.

p.s. Een prachtig verhaal over een vader die zijn autistische zoon leerde schaken en waar dat allemaal toe leidde is verfilmd: zie De Droomvermenigvulderaar.