Vind je eigen weg met autisme

De avond over tieners en autisme op dinsdagavond 1 februari was met 116 online aansluitingen druk bezocht. De behoefte aan informatie over wat nu bij de pubertijd hoort en wat bij autisme, is voor veel ouders, begeleiders en soms ook tieners zelf lastig. Gelukkig wisten Suzanne Agterberg van Spectrumvisie en Laura Koelink van Autisme in de groep duidelijkheid te scheppen.

Eerst met een dosis theorie, later met praktische voorbeelden over wat er in de pubertijd gebeurt en hoe het autisme belangrijke, verwarrende en complicerende thema’s die in de pubertijd spelen, kan versterken of juist helemaal niet. Als je autisme hebt ben je misschien al emotioneler, impulsiever of heb je geen rem. Tijdens de pubertijd kunnen die eigenschappen vergroten. Bijvoorbeeld het omgaan met groepsdruk in de eerste puberfase tussen 10 en 14 jaar. De tiener gaat extreem zijn of haar best doen om hieraan te voldoen of is er juist helemaal niet gevoelig voor en valt dan juist en nog meer op. In de tweede puberfase van 14 tot 16 jaar kan het gaan om spanning zoeken en geen gevaar zien. Als je autisme hebt zie je nog minder gevaar of je denkt juist veel na over de mogelijke gevolgen en wordt angstig.

Samen zoeken naar mogelijkheden

De sprekers bieden psycho-educatie die uitgaat van de mogelijkheden van de tieners met autisme, beschreven in het boek van Suzanne Agterberg: Vind je eigen weg met autisme met daarbij een werkboek. Het is een praktische methode gebaseerd op acht verschillende ondersteuningsbehoeftes. Tijdens acht lessen brengen ze eerst in kaart wat er nodig is, waar iemand door gestrest en overbelast raakt, waarvan iemand juist energie krijgt. Dat gebeurt aan de hand van de toerenteller, diverse verkeersborden en de zogeheten Window of Tolerance. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de tieners met autisme inzicht krijgen in wat wel of niet voor hen werkt, op tijd ontdekken wanneer de taks is bereikt, leren wat ze zelf kunnen doen en wat ze aan een ander kunnen vragen. Het boek is te bestellen bij Suzanne Agterberg via info@spectrumvisie.nl. In Woerden en omgeving werkt Laura met deze methode op scholen maar ook individueel. Meer info op https://autismeindegroep.nl/

Autismepaspoort

Suzanne ontwikkelde ook een autismepaspoort, waarop een begeleider samen met jou in twee A4-tjes in kaart en beeld brengt wat jouw ondersteuningsbehoefte is. Dit paspoort kost normaal 89 euro, voor NVA-leden 69 euro en Autisme Woerden stelt er tien beschikbaar voor mensen die dit lastig kunnen betalen of een andere reden. Je kunt hierover een mail sturen naar team@autismewoerden.nl met daarin de motivatie waarom jij of jouw kind in aanmerking zou komen voor een autismepaspoort.