Voor u gelezen: Autisme en het voorspellend brein

Op zaterdag 26 februari stond in Dagblad Trouw een interessant interview met Peter Vermeulen over zijn nieuwste boek ‘Autisme en het voorspellend brein’ waarin hij recente inzichten bespreekt. Peter Vermeulen is een Belgisch klinisch pedagoog, oprichter van Autisme in Context en consultant en spreker bij Sterkmakers in Autisme. Hij geeft lezingen over de hele wereld en schreef meer dan vijftien boeken, waaronder Autisme als contextblindheid en Autisme & het voorspellende brein.

In dat laatste boek stelt Peter Vermeulen dat wij reageren op gebeurtenissen of acties door ons voorspellende brein. Dus niet door de normale verwerking van informatie: er komt iets binnen, ons brein verwerkt dat en vervolgens komt er een reactie. Hij legt dit tijdens lezingen en ook in dit artikel uit aan de hand van tennis. Topspelers slaan met gemak 200 kilometer per uur. Zo snel is je brein niet. Het duurt ongeveer een zesde van een seconde voor het licht dat op je netvlies valt, aankomt in de hersenzone die voorwerpen herkent. Dus tegen de tijd dat je je tegenstander ‘ziet’ opslaan, is de bal al over het net. Alleen iemand met een
brein dat voorspelt waar die bal ongeveer terechtkomt, kan hem terugslaan.

Bij autisme is er, zo zegt Peter Vermeulen, een probleem met de ‘voorspellingen’, de verwachte precisie van die voorspellingen en het verwerken van de voorspellingsfouten. Dus prikkels wegnemen helpt niet.

Om dit allemaal te snappen is het lezen van zijn boek een aanrader, net als het bijwonen van een lezing of het lezen van het artikel: Voorspellend brein Peter Vermeulen Trouw 260222.